Co mówi nauka o probiotykach?
Ze względu na to, że zależy nam na tworzeniu najlepszych produktów dla gołębi hodowlanych, na bieżaco śledzimy najnowsze badania naukowe dotyczące potrzeb ptaków oraz wpływu probiotyków na ich zdrowie. Dzięki temu coraz lepiej rozumiemy, jak pożyteczne bakterie wpływają na funkcjonowanie poszczególnych narządów u tych zwierząt. Najwięcej badań, zarówno w Polsce, jak i za granicą, dotyczy wprawdzie drobiu, jednak coraz częściej pojawiają się również publikacje dedykowane specjalnie gołębiom.
Badania naukowe jednoznacznie wskazują, że pożyteczne mikroorganizmy pobudzają wzrost oraz aktywność układu immunologicznego. Wynika to z ich zdolności do adhezji, czyli przyczepiania się do śluzówki jelit. Dzięki temu bakterie te tworzą naturalną barierę ochronną przed patogenami.
Dowiedziono, że przeżywalność szczepów bakterii Lactobacillus oraz drożdży Saccharomyces cerevisiae, które stosujemy w naszych produktach, jest bardzo wysoka w przewodzie pokarmowym ptaków. Pomimo trudnych warunków panujących w żołądku, probiotyki podawane z karmą zachowują około 80% żywotności po przejściu do dalszych odcinków przewodu pokarmowego.

Probiotyki a antybiotykoterapia
Podawanie pożytecznych bakterii po antybiotykoterapii ma kilka istotnych celów:
Odbudowę mikroflory przewodu pokarmowego, która uległa zniszczeniu przez antybiotyki.
Przywrócenie równowagi organizmu oraz wzmocnienie odporności, aby zapobiegać kolejnym infekcjom.
Ograniczenie zaburzeń trawiennych i poprawę przyswajalności karmy.
Ułatwienie wchłaniania istotnych składników pokarmowych takich jak tłuszcze, wapń czy fosforany.
Bakterie fermentacji mlekowej w produktach dla gołębi odgrywają szczególną rolę. Wytwarzają one związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, takie jak kwas mlekowy, kwas octowy, kwas propionowy, bakteriocyny oraz nadtlenek wodoru. Dzięki obecności żywych komórek bakterii mlekowych w preparatach VOLANTOR oraz przestrzeganiu zaleceń dotyczących stosowania (zwłaszcza zachowania odstępów czasowych od środków dezynfekcyjnych i biobójczych), możliwe jest stworzenie odpowiednich warunków do zasiedlenia woliery przez pożyteczne mikroorganizmy. Utrzymując swoją aktywność, skutecznie ograniczają one rozwój patogennej mikroflory.
Profilaktyka u gołębi
Wzmacnianie układu odpornościowego to proces długotrwały, wymagający regularności stosowania probiotyków. Zalecamy więc ich stosowanie profilaktyczne, szczególnie w okresach zwiększonego ryzyka infekcji lub osłabienia gołębi (np. pierzenie, lęgi). Probiotyki Volantor skutecznie wpływają na budowanie odporności, co potwierdzają liczne badania naukowe. Regularna profilaktyka probiotyczna zapewnia dobrą kondycję stada, ogranicza występowanie biegunek bakteryjnych i wirusowych, poprawia jakość wylęgów oraz hamuje rozwój patogennej mikroflory, jednocześnie zasiedlając przewód pokarmowy dobroczynnymi bakteriami.
Jako firma prowadzimy badania dotyczące jakości i stabilności naszych produktów pod nadzorem Instytutu Technologii Mikrobiologicznych. Regularnie kontrolujemy liczebność drobnoustrojów oraz obecność mikroorganizmów odpowiedzialnych za popularne choroby u gołębi, takich jak bakterie z grupy coli, paciorkowce, Candida, Clostridium czy Salmonella.
Zainteresowanych dalszą lekturą na temat roli probiotyków u zwierząt zachęcamy do zapoznania się z poniższymi publikacjami:
Kazuń, B., Małaczewska, J., Kazuń, K., Żylińska-Urban, J., & Siwicki, A. K. (2018). Immune-enhancing activity of potential probiotic strains of Lactobacillus plantarum in the common carp (Cyprinus carpio) fingerling. Journal of Veterinary Research, 62(4), 485.
Tsai, C. C., Hsih, H. Y., Chiu, H. H., Lai, Y. Y., Liu, J. H., Yu, B., & Tsen, H. Y. (2005). Antagonistic activity against Salmonella infection in vitro and in vivo for two Lactobacillus strains from swine and poultry. International Journal of Food Microbiology, 102(2), 185-194.